Smanjen broj nezaposlenih u Vojvodini

Bez autora
Dec 23 2012

“Tržište rada u Vojvodini u 2013. godine: izazovi i odgovori” naziv je serije tribina koje su po vojvođanskim regionalnim centrima u poslednja dva meseca održali Nacionalna služba za zapošljavanje - Pokrajinska služba za zapošljavanje, Unija poslodavaca Vojvodine i Privredna komora Vojvodine, kako bi se u 2013. godini unapredile mere aktivne politike zapošljavanja svih nivoa vlasti, u skladu sa potrebama poslodavaca i uz podršku Službe za zapošljavanje. Na završnoj tribini, održanoj u Privrednoj komori Vojvodine, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin je sumirao rezultate u oblasti zapošljavanja na kraju poslovne 2012. godine, sa aspekta svih institucija koje se bore protiv nezaposlenosti i najavio mere koje će Vlada Vojvodine sprovesti u 2013. godini.

Smanjen broj nezaposlenih u Vojvodini“Tržište rada u Vojvodini u 2013. godine: izazovi i odgovori” naziv je serije tribina koje su po vojvođanskim regionalnim centrima u poslednja dva meseca održali Nacionalna služba za zapošljavanje - Pokrajinska služba za zapošljavanje, Unija poslodavaca Vojvodine i Privredna komora Vojvodine, kako bi se u 2013. godini unapredile mere aktivne politike zapošljavanja svih nivoa vlasti, u skladu sa potrebama poslodavaca i uz podršku Službe za zapošljavanje.

Na završnoj tribini, održanoj u Privrednoj komori Vojvodine, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin je sumirao rezultate u oblasti zapošljavanja na kraju poslovne 2012. godine, sa aspekta svih institucija koje se bore protiv nezaposlenosti i najavio mere koje će Vlada Vojvodine sprovesti u 2013. godini.

Kako je istakao, u ovoj godini učinjeno je sve što je bilo moguće i sve što je u evropskoj praksi poznato. Preko Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, u saradnji sa Službom za zapošljavanje, u ovoj godini u Vojvodini je otvoreno više od 5.000 novih radnih mesta, čak i 7.000, ako se računaju i radna mesta koje su lokalne samouprave otvorili udružujući sredstva sa nama - izjavio je Miroslav Vasin i naveo mere koje su Vlada Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, ove godine realizovali u cilju smanjenja nezaposlenosti.

Rezultat svega toga je da broj nezaposlenih lica na teritoriji Vojvodine na kraju 2012. godine nije veći, čak je i manji, nego u istom periodu 2011. godine.

Prema mišljenju pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, naš problem je otpuštanje radnika. Podržava se otvaranje radna mesta, ali je problem u tome što vrlo često, koliko god da se otvori novih radnih mesta, u isto vreme se toliko ljudi otpusti. Na neki način anuliraju se posledice otpuštanja. Zato se treba da pokušati da nađe način da se smanji otpuštanje ljudi, a to može samo kroz kvalitetne ekonomske programe, istakao je Miroslav Vasin i dodao da je trenutno u javnoj raspravi predlog ekonomskog Programa Vlade Vojvodine za poboljšanje stanja u oblasti privrede, preduzetništva i zanatstva, koji, shodno nadležnostima AP Vojvodine, može da podstakne privredu.

Vlasnici malih i srednjih preduzeća su bili ti koji se uspešno bore protiv ekonomskih teškoća, zapošljavaju ljude, jer sva nova radna mesta mahom su otvorena u malim i srednjim preduzećima. Problem su velike kompanije, koje još uvek ne mogu da nađu svoje mesto na tržištu i koje vrlo često otpuste po nekoliko stotina ljudi.

Vasin je dodao da su potrebne strukturne mere i izrazio nadu da će Vlada Srbije, kroz svoje ekonomske mere, prvenstveno naći način da spreči otpuštanje ljudi. Vlada Vojvodine će i u 2013. godini nastaviti programe zapošljavanja, u saradnji sa Službom za zapošljavanje i udruživanjem sredstava sa lokalnim samoupravama, jer su dali rezultate.

Pored subvencija za otvaranje novih radnih mesta i za samozapošljavanje, Vasin je najavio i dve nove podsticajne mere za privlačenje stranih investitora, koji su spremni da ulože, bilo kroz grinfild ili braunfild investiciju, više od tri miliona evra i zaposle više od 100 ljudi.

Predstavnik Privredne komore Vojvodine Dragomir Đukić je rekao da je za rešavanje problema nezaposlenosti bitno stvoriti drugačiji ambijent za rad i otvaranje novih preduzeća. Potencijalni investitori ulažu tamo gde su im uslovi najbolji. U tom smislu Komora pokušava da animira privrednike, da preko Komore kao svoje asocijacije, kažu šta je to što treba da se promeni da bi se stvorili bolji uslovi. Sledeća karika je sporazum koji je Privredna komora Vojvodine potpisala sa Vladom Vojvodine. Cilj je da se globalno poprave uslovi, da preduzeća koja rade sa manje prepereka to čine, kao i da se otvaraju nova preduzeća i time nova radna mesta.

Vladimir Srdić, direktor Pokrajinske službe za zapošljavanje izjavio je da ova služba zajedno sa socijalnim partnerima razgovara o trenutnoj situaciji na tržištu rada, mogućnostima unapređenja kao i jačoj i konkretnijoj međusobnoj saradnji institucija bitnih za bolje funkcionisanje tržišta rada i smanjenje nezaposlenosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik